Ste se kdaj spraševali kako deluje toplotna črpalka?

Podjetje Kronoterm proizvaja čist, učinkovit in okolju prijazen sistem, ki je enostaven za uporabo!

S pomočjo toplotne črpalke lahko ogrevamo prostore, segrevamo sanitarno vodo ali prostore hladimo.

Za vse tiste, ki se sprašujete kako deluje Kronotermova toplotna črpalka ponujamo edinstven pogled v njeno osrčje. Glavni elementi toplotne črpalke so kompresor (omogoča dvig tlaka hladivu in posledično dvigne temperaturo na visoko raven), uparjalnik (je topotni prenosnik, ki omogoča, da se energija s toplotnega vira prenese na hladivo), kondenzator (toplotni prenosnik, ki poskrbi, da vroče hladivo sprosti toploto v ogrevalni sistem. V kondenzatorju se hladivo ohladi in kondenzira in se tako vrne v tekoče stanje), ekspanzijski ventil (na eni strani zmanjšuje tlak in s tem tudi temperaturo hladiva, tako da sprejme toploto na uparjalnik. Poleg tega regulira volumenski pretok, tako da doseže uparjalnik le toliko hladilne tekočine, kot jo lahko upari), zalogovnik(omogoča zmanjšano število vklopov kompresorja, enakomerno temperaturo ogrevalne vode (in s tem večje temperaturno udobje v prostorih), pri toplotnih črpalkah zrak/voda pa služi tudi kot vir toplote za učinkovito odtaljevanje uparjalnika), hladivo (delovna tekočina, medij, ki je zaslužen za prenos toplote, stabilnost in trajnost, saj prenaša stalne spremembe temperature in prehajanje iz tekočega v plinasto stanje), pretočni električni grelec (morebitna pomoč pri ogrevanju in za izvajanje termične dezinfekcije sanitarne vode) in temperaturna tipala (so vključena pri vhodu in izhodu toplotnega vira, kjer delujejo proti zamrznitvi in poškodbi ploščnega izmenjevalca ali kot pokazatelj odjema oziroma temperaturne razlike med vhodom in izhodom vira).

Kako deluje toplotna črpalka in različni načini uporabe

Poznamo več različnih vrst toplotni črpalk. Ogrevalna toplotna črpalka zrak/voda, toplotna črpalka voda/voda in toplotna črpalka zemlja/voda. Princip zrak/voda izkorišča zrak, ki je neizčrpen vir energije in je povsod na voljo. To je najcenejša vrsta toplotne črpalke. Če se odločite za vrsto voda/voda boste izkoriščali toploto podtalnice, toplotne črpalke zemlja/voda izkoriščajo toplotno energijo, shranjeno v kameninah oz. v zemlji.

Ne glede nato kako deluje toplotna črpalka in kakšen princip ogrevanja uporablja pa je ogrevalna toplotna črpalka dolgoročno najcenejša, hkrati pa okolju najprijaznejši vir ogrevanja.

Slika 1: Kako deluje toplotna črpalka

About the Author

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

You may also like these